Sunday, January 8, 2012

SABAR ??? Boleh ker ??? INSYAALLAH n_n



                                                               
Assalamualaikum , hehe . baca tajuk pun , Wooo ! Boleh ker aku bersabar ni kalau apa- apa terjadi dalam hidup? ( cakap dalam hati sendiri ) . Raja nak berkongsi sikit dengan rakan semua tentang sabar . Raja pun dulu suke marah jugak . Tapi bile difikirkan balik sifat marah tu,x der menguntungkan pun malah merugikan.  :)
Sebenarnya , ramai yang suka merungut bile susah , bile senang lupe ALLAH , itulah fitrah manusia !
 ( raja pun tak terkecuali ) . Kalau kite ade waktu lapang sekejap , cube kite fikirkan ape yang kite dah buat semalam , ader tak secebis sifat sabar dalam diri kite sewaktu kite diuji dengan sikit ujian .
 ( Ceh , Ayat Raja Tak Tahan ).
CONTOHNYER:
  Kalau kite tengah x der mood , kawan kacau kita . Tentulah kita marah kan ! Tapi kite perlu sabar. Jangan marah kawan tersebut dan cakaplah kat kawan korang ' maaf eh , aku x boleh layan kau sbb aku penat ' Kan bagus macam tu . Hati kawan senang , Hati kite pun senang dan Syaitan yang marah sbb kite Sabar .  hehe , Ayat kite macam cikgulerh , hehe . 
Dan Lagi Satu :
Raja setuju dengan ayat kat atas ni , 
SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN 
kerana dari kesabaran itulah kita dapat menguji sejauh mana keimanan kita , Betul x ? Kalau betul angguk kepala . hehe 
Bak kate orang kedah 
' Biaklah orang nak cakap apepun tentang diri kite , die nak kutok ker nak maki ker , Biaklah'
Kite hanya mampu bersabar dan terus bersabar dan ingat Allah sentiasa ada bersama orang yg sabar. Allah sebenarnya nak uji kite , boleh ker kite bersabar sikit jer ataupun kite terus membalas perbuatan orang yang memaki kite :) 




Semakin banyak Allah Beri Ujian kepada kita , semakin banyak Allah Sayang kat kita. Kite jer yang x tahu . Jika Allah bagi musibah , kite janganlah merungut dan cakap dalam hati ' Allah sayang aku , sbb tulah aku mesti sabar dan redha menerima ujian ini' . Kan bagus cakap macamtu . ( Ececeh , ade orang tu cakap macam professorlah , haha )

Berkata Al-Imam Al-Ghazali
"Ketahuilah bahawa sabar itu ada dua bahagian":

Pertama: Bahagian badan, seperti menanggung kepayahan dengan badan dan tetap dengan kepayahan itu, ianya samada dengan perbuatan seperti mengerjakan perbuatan (pekerjaan) yang sukar, dan kadang-kala denagn perkara2 ibadah atau bukan ibadah. 




Berkata al-Ghazali lagi: "Yang demikian itu kadang-kala terpuji bilamana menepati kehendak syara'"

Kedua: Kesabaran diri (jiwa) adalah yang terpuji dan sempurna.


Cube kite baca dan perhatikan maksud ayat di atas , confirm kita akan lebih tenang , dan sabar ! INSYAALLAH!


Sekarang raja perhatikan ramai orang yang bile sedih ingat Allah, ( Raja pun kadang-kadang macam tu jugak), Manusia ,bile gembira lupe Allah . Tapi tak semua yang macamtu . Ader sesetengah je .


AKHIR KALAM , SABARLAH BILE SUSAH DAN SYUKURLAH BILE SENANG :) LIKE ENTRY NI KALAU SUKE ^_^.  Terapkan dalam hati kite kalau 
hati kite tanya ' Sabar ? Boleh ker? 
dan jawab ' INSYAALLAH '

Thanks for reading. Malas komen , like pun boleh kan? ^_^

4 comments:

  1. Insya'Allah.. Sabar sekarang dan akan ada ganjarannya nanti.. :)

    ReplyDelete
  2. Bella : setuju ^_^ . mungkin kalau kita sabar , Allah nak tunjuk hikmah-Nya kepada kita kan ?

    ReplyDelete
  3. nice entry
    hikmah dari sabar tu pasti ade

    ReplyDelete
  4. Terime kasih , :) betul! betul! betul! hikmah sabar mesti ader

    ReplyDelete

awak komen pun dah bagus, follow blog ni terus. hehe ^_^

Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon